A KÖVETKEZŐ 28 NAPOS FELÉPÜLÉSI PROGRAMUNK KEZDÉSI IDŐPONTJA: 2021. NOVEMBER 19. PÉNTEK. A BEKERÜLÉSHEZ SZÜKSÉGES ÁLLAPOTFELMÉRÉSEKET FOLYAMATOSAN VÉGEZZÜK. IDŐPONT EGYEZTETÉS TELEFONON: HÉTFŐ-PÉNTEK, 08:00-18:00 KÖZÖTT.

Leszokás az alkoholról

(Lovizer János)

Hozzátartozók vagy maguk az ivásproblémával küzdők gyakran a címben szereplő szavak mentén keresik a megoldást. Sokan szóról szóra ezt gépelik be a kereső programba is: „leszokás az alkoholról”. A legtöbben persze saját, keserű tapasztalatból tudják már, hogy a kérdés feltevése ebben a formában nem valóságos.

Leszokni az alkoholról éppolyan kudarcra ítélt kísérletezés, mint a cigarettázást abbahagyni a napi mennyiség fokozatos csökkentésével. Azok az alkoholisták, akik eljutnak a segítségkérésig, rendszerint kipróbáltak már minden efféle megoldást: kevesebbet inni, áttérni kisebb alkoholtartalmú italra, töményről csak borra vagy sörre, csak hétvégén inni, csak evés után, minden évben tartani absztinens időszakot stb-stb.

Alkoholista szülők gyereke

A magasan funkcionáló alkoholistáknak nincsenek különös ismertetőjegyei. Épp ugyanúgy néznek ki, ahogy mindannyian szeretnénk: biztos egzisztencia, vonzó megjelenés, felelős munkahelyi beosztás, széles baráti kör. Az őket körülvevő családi háttér szintén irigylésre méltónak tűnik – legalábbis kívülről. Valójában az alkoholista családokban akár hosszú éveken keresztül nagyon súlyos problémák vannak jelen, melyek az itt felnövekvő gyermekek életére is visszafordíthatatlan hatást gyakorolnak. Köztudott tény, hogy a gyerekek kicsi koruktól kezdve mindig lojálisak a szülőkhöz, így teljesen öntudatlanul veszik át tőlük a kóros viselkedési mintákat is, amilyen például az alkoholista vagy a vele együtt élő társfüggő (kodependens) személy viselkedési sémája.

„38 évesen ugyanúgy álltam, mint 16 évesen; működő megoldások nélkül – csak már a pálya másik végén.”

„Sosem voltam szociális ivó. (Ezt csak azóta tudom, hogy nem iszom alkoholt.) Született alkoholista vagyok. Amikor ezzel először szembesítettek, kifejezetten sértőnek találtam. Nem úgy történt, hogy hosszú évek alatt a szociális italozásból szépen lassan belecsúsztam az alkoholbetegségbe, hanem függő személyiséggel az egyik első találkozásom az alkohollal rögtön berúgással végződött. Ott álltam 16 évesen, működő megoldások nélkül azokkal a problémákkal szemben, amelyekkel minden fiatalember találkozik, tele frusztrációval, belső feszültségekkel. Csak arra vártam, hogy történjen már valami. Ez a valami az első három deci bor volt.

Magasan funkcionáló alkoholisták

Kit nevezünk alkoholistának?

Az alkoholizmus sajnos még mindig azon szavaink egyike, ami mögött túl sok sztereotip feltételezés, elfojtott indulat és félreértésszülte előítélet húzódik meg ahhoz, hogy helyesen használhatnánk. Sokak számára talán már nem egyszerű szitokszó vagy megbélyegző jelző, melyről kifejezetten csak az útszéleken fekvő, eszméletlenségig részegedett alkoholistákra asszociálnak, valódi jelentésétől azonban még így is messze vagyunk. A helyes definíció megtalálását leginkább az nehezíti, hogy az alkoholizmus valójában olyan elmebetegség, aminek kialakulásában az a szer játszik kulcsszerepet, melynek szinte mindannyian fogyasztói vagyunk.

Alkoholizmus - A tagadás betegsége

Miről ismerhetjük fel az alkoholistát?

Sokan azt hiszik, egy alkoholista felismeréséhez elegendő megfigyelnünk az általa leggyakrabban fogyasztott alkohol mennyiségét, majd – bizonyos paraméterek (nem, kor, testsúly, egészségi állapot stb.) szerint – megítélni, hogy az adott illetőre vonatkoztatva az a mennyiség sok-e vagy kevés. Természetesen szó sincs semmi ilyesmiről! Létezik viszont egy olyan szempont, ami minden esetben biztos támpontot jelent; ez pedig az alkoholistát jellemző viselkedés és gondolkodásmód beazonosítása. Ezeket ismerve bárki észreveheti, ha alkoholistával van dolga, hiszen ezek minden egyes alkoholistának ugyanúgy sajátjai nemtől, kortól, iskolai végzettségtől függetlenül.

Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség?

Ki az alkoholista, és ki nem az?

Amikor az alkoholizmus fokozataival foglalkozunk, fel kell tennünk magunknak egy nagyon fontos kérdést: jeleket keresünk, amik a veszélyre utalhatnak, vagy csak kifogásokat, amikkel leplezhetjük a valódi problémát?
Sok esetben a társadalom nem tekinti alkoholistának azt, akinek valójában súlyos gondjai vannak, mert még mindig csak az árokparton fekvő, holtrészeg emberre asszociálunk a szó hallatán.
Pedig vannak tünetek, amik egyértelműen mutatják a problémát: ezek felismerésében szeretnék segíteni ezzel a cikkel.

© 2021 FELÉPÜLŐK - Családi Felépülési Központ (ábrás) megjelölés 229715 lajstromszámon nemzeti védjegyoltalom alatt áll. Minden jog fenntartva. Iparjogvédelmi képviselőnk az xLex. Adatkezelési tájékoztató.
A honlapot készítette a Skindrome studio a JoomShaper által fejlesztett HELIX 3 keretrendszer felhasználásával.